Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Vodovje

Zaradi majhne količine padavin in celoletnih visokih temperatur je tretjina Afrike prekrita s {puščavami; Puščave zavzemajo tretjino afriškega površja. Največja puščava je Sahara, ki je tudi največja puščava na svetu. Na jugu je polpuščava Kalahari, ob jugozahodni obali pa puščava Namib.}. Padavine in zračne temperature določajo tudi rečno mrežo. Na območju z malo padavinami so brezodtočna območja, s katerih reke ne tečejo do morij ali oceanov. V puščavskih delih Afrike se pojavljajo tudi posebne doline - {vadiji;Vadi je preko leta večinoma suha rečna struga, po kateri lahko več let ne teče voda. Ob padavinah pa se kratkotrajno pojavi hudourniška reka, vadi se nevarno visoko napolni z vodo in odnese vse s seboj. Zato ni šala, če boste prebrali, da je nekdo utonil v puščavi.}.

S pomočjo geografskega atlasa se sprehodi po Afriki in poišči večje reke.

Vadi - suha rečna struga
Viktorijini slapovi na reki Zambezi
Tektonsko jezero Malavi, na Jezerskem višavju

Največje in najpomembnejše afriške reke so Nil, Kongo, Niger, Zambezi in Oranje. Reke imajo na svojem toku različen strmec; po kotlinah majhen, zato so tam večinoma plovne. Na drugih delih je veliko brzic in slapov (npr. {Viktorijini slapovi;Viktorijini slapovi (domačini so jih poimenovali Bobneči dim) so na reki Zambezi v južnem delu Afrike na meji med Zambijo in Zimbabvejem. Prvi Evropejec, ki jih je odkril, je bil Škot David Livingstone leta 1855. Poimenoval jih je po takratni angleški kraljici Viktorji. Slapovi so visoki 100 m in padajo v razpoko na površju, ki ni širša od 60m.}), kar je ugodno za pridobivanje električne energije. Za kmetijstvo so pomembna poplavna območja ob rekah. Ob Nilu so se z izgradnjo Asuanskega jezu leta 1970 razmere za kmetijstvo povsem spremenile; reka z rodovitnim blatom njiv ne poplavlja več, vendar jez omogoča namakanje preko vsega leta. Pomemben vir vode v puščavski Afriki je talna voda, ki v oazah omogoča življenje.

Oaza v Sahari Pristanišče ob Rdečem morju
Reka Kongo na poti skozi tropski deževni gozd

Na zemljevid vpiši reke: Kongo, Oranje, Nil, Niger.
Pomagaj si z namiznim zemljevidom.

Kongo
Niger
Nil
Oranje
<NAZAJ
>NAPREJ3/177