Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Visoka Ekvatorialna Afrika

Visoka tropska Afrika Visoka ekvatorialna Afrika obsega območje vzhodno od Kongove kotline, Etiopsko-Somalsko višavje na severu in Jezersko višavje na jugu. Nadmorske višine so tudi preko 5000 m nad morjem Najvišji vrhovi so vulkanskega nastanka; najvišji je Kilimandžaro (5895 m).

Površje vpliva na podnebje, gospodarstvo, poselitev in prometne poti. Visoka ekvatorialna Afrika je tektonsko dvignjeno območje s težko prehodnimi gorskimi hrbti. Od severa proti jugu prehodnost omogoča veliki tektonski jarek, ki predstavlja pomembno prometno pot. Pokrajina, kjer je tektonski jarek, ima globoka jezera, v katere se stekajo reke.

Narodni park Serengeti
SerengetiNarodni parki in naravni rezervati ohranjajo naravo v prvotnem stanju in imajo pomembno vlogo v turizmu. Med najbolj zanimive parke spada narodni park Serengeti v savanskem podnebju med Kenijo in Tanzanijo. V parku lahko vidimo in fotografiramo afriške živali, kot so levi, gazele, zebre, sloni, žirafe, nosorogi in druge. Zaradi dolge sušne dobe so za park značilni požari.

Najvišja gora v Afriki je {Kilimandžaro;Kibo} .

V Visoki ekvatorialni Afriki je zaradi nadmorske višine vpliv ekvatorialnega podnebja omiljen. Temperature so nižje, zato v zraku ni sopare. Življenjski pogoji so primernejši, zato so območje poselili tudi Evropejci. Visoka ekvatorialna Afrika je eno izmed gosteje poseljenih območij v Afriki, kljub temu, da je nadmorska višina večjih mest med 1500 in 2300 metrih (Kenija, Nairobi - 1600 m, Etiopija, Adis Abeba - 2300 m, Eritreja, Asmara - 2300 m). V Sloveniji je najvišja gora Triglav, visoka 2864 m.

Razmisli, kakšni so naravni pogoji na tej nadmorski višini v Sloveniji.

Del Jezerskega višavja z vulkansko pokrajino Savana v sušnem obdobju Savana v deževnem obdobju

<NAZAJ
>NAPREJ31/177