Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Površje Avstralije

Avstralija ima malo razčlenjeno obalo in malo razgibano površje. Njeno površje je precej uravnano, gore se dvigujejo le na vzhodu. Površje ima tri večje enote.

Zahodnoavstralska planota je do 400 m dvignjen uravnan puščavski svet. Vmes so posamezna hribovja, ki le redka presežejo 1000 m. Največji osamelec je Uluru ali Ayers Rock v bližini geografskega središča Avstralije. Za prvotne prebivalce, Aboridžine, predstavlja Uluru sveti kraj.

Puščave zavzemajo 2/3 celine.


Avstralija

Srednjeavstralsko nižavje sta oblikovali reki Murray in Darling. Na severozahodu reke nimajo stalnega toka in voda iz jezera Eyre le občasno priteče do morja. Kotline v nižavju so zapolnjene z usedlinami, v katerih so pomembne zaloge arteške vode. Zaradi nerazvejane rečne mreže in malo padavin v notranjosti ima arteška (med neprepustni plasti kamnin ujeta) voda izreden pomen za življenje.
{Arteški vodnjak;Arteški vodnjak je vodnjak, ki dobiva vodo, ujeto med dvema neprepustnima kamninama. Kadar je oblika pokrajine skledasta (kotlina v obliki črke U), nastane vodni tlak, ki ob prevrtani zgornje plasti potisne vodo na površje.}

Veliko razvodno gorovje (Avstralske Kordiljere) se razteza od severa proti jugu. Ker je gorovje na vzhodu in visoko tudi 2000 m, prestreza vlažne zračne gmote pri prehodu iznad Pacifika v notranjost celine. Dež nastane na vzhodnih, tihomorskih pobočjih, v notranjost pa piha suh, vroč zrak.
Najvišji vrh je Mt. Kosciusco, 2230 m.

Ob severovzhodni obali je Veliki koralni greben. Dolg je 2000 km in spada med najdaljše koralne grebene. Veliki koralni greben predstavlja oviro za plovbo. Ladje pa predstavljajo zanj največjo nevarnost, saj v onesnaženem morju korale propadajo. Veliki koralni greben je pomembna avstralska turistična znamenitost, avstralski morski narodni park in uvrščen na Unescov seznam zavarovane svetovne dediščine.

<NAZAJ
>NAPREJ50/177