Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

ZBOROVSKA GLASBA

Tradicija zborovske glasbe je v Sloveniji globoko zakoreninjena. Smo tudi eden redkih narodov, ki v folklori pozna originalno štiri- in večglasno petje. Imamo številne zbore in vokalne skupine, ki skladatelje pogosto spodbujajo k ustvarjanju del.

Poslušaj zborovsko skladbo z naslovom Ave Maria, ki jo je uglasbil A. Čopi.

Za kakšen sestav je skladba napisana?

{mešani_zbor;moški_zbor;ženski_zbor}

Pevci, ki pojejo v zboru, morajo imeti zelo dober posluh, ki ga lahko izpopolnjujejo z vajami za {solfeggio;Na zborovskem področju je tako neprecenljiv prispevek skladatelja Tomaža Habeta, ki je, poleg mnogih zborovskih in drugih skladb, ustvaril tudi številne učbenike za solfeggio.}. V Sloveniji imamo številne festivale in tekmovanja zborovske glasbe, kjer se vsakoletno pomerijo zbori na mednarodni ravni, od odraslih do mladinskih in otroških. Zbori najpogosteje izvajajo dela Jakoba Ježa, ki sodijo v sam vrh slovenske zborovske glasbe. Dekliški zbori zelo radi pojejo njegovo Igraj kolce, ustvarjeno po belokranjskem ljudskem napevu. Skladbo poslušaj, dostopna je na spletu. 

V razredu zapojte spodnjo priredbo tega belokranjskega napeva.

Zbori pogosto prepevajo tudi pesem Lan (dostopna je na spletu), ki jo je ustvaril Anton Lajovic. Poslušaj jo. Kakšna je po {obliki;KITIČNA PESEM je pesem, ki ima v vseh kiticah enako melodijo, spreminja se le besedilo. VARIIRANA KITIČNA PESEM je pesem, zgrajena v kiticah, melodija pa je pri vsaki rahlo variirana oziroma spremenjena. PREKOMPONIRANA PESEM je pesem, pri kateri se melodija posameznih kitic spreminja v povezavi z značajsko pestrostjo pesmi. }?

KLAVIRSKA GLASBANekatera glasbila lahko igrajo pretežno enoglasno, druga pa lahko igrajo tudi spremljavo. Označi tista, ki lahko igrajo lastno spremljavo.

flavta harfa tuba kitara
harmonika klarinet orgle oboa
Izberi barvo: pravilno, nepravilno

Skladatelj Lucijan Marija Škerjanc je, poleg solističnih klavirskih del, napisal tudi izredno priljubljen Concertino za klavir in orkester. Poslušaj njegov 1. stavek, ki ga pod taktirko Jürgena Brunsa izvaja {Komorni orkester solistov Društva slovenskih skladateljev;Komorni orkester solistov (KOS) je bil na Društvu slovenskih skladateljev ustanovljen leta 2004, na pobudo skladatelja Marka Mihevca. Orkester se posveča predvsem izvedbam novo nastalih del slovenskih ustvarjalcev.}. Vplive katerega obdobja slišiš v tej glasbi?

{klasicizem;renesansa;barok;serializem}

Med pomembne skladatelje, ki so (bili) obenem tudi pianisti, sodijo tudi Janko Ravnik, Marijan Lipovšek, Janez Matičič, Igor Dekleva, Ljubo Rančigaj, Milan Potočnik, Brina Zupančič in Bojan Glavina.  Sodobni avtorji v primerjavi s klasicističnimi uporabljajo veliko več desnega pedala. Poslušaj odlomek skladbe Pastorala Žige Staniča. Razloži, kakšno vlogo ima desni pedal.

<NAZAJ
>NAPREJ182/248