Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
6.

Kdo pride k Petru na obisk? Skladatelj Peter Šavli je napisal skladbo {Vodič po glasbenih slogih;Podoben naslov nosi kompozicija B. Brittna Vodnik po orkestru za mlade, v kateri pouči mladino o orkestrskih inštrumentih.}, namenjeno {komornemu orkestru;Skladbo pod taktirko Jürgena Brunsa izvaja Komorni orkester solistov Društva slovenskih skladateljev.}. Predstavljaj si, da skladatelja v domišljiji obišče pet skladateljev, ki so predstavniki različnih {stilskih obdobij;Mozart – klasicizem, Debussy – impresionizem, Schönberg – 12-tonski ekspresionizem, Reich – minimalizem, Gillespie – be-bop blues.}. Zvečer gre vsak izmed njih v svojo sobo. Ob poslušanju stavkov Vodiča po glasbenih slogih ugotovi, pri katerem izmed gostov je skladatelj vsakokrat iskal navdih. Ko boš pravilno ugotovil njihova imena, se bo Petrovo domovanje čudežno spremenilo v hišo več glasbenih stilov.

V stilih, ki jih je v svoji kompoziciji uporabil P. Šavli, ni etno glasbe. Le-to pa lahko slišimo v skladbi {Trip to Balkan;Skladba Trip to Balkan je tretji stavek kompozicije z naslovom Kibuki Magical Trip. Izvaja jo Komorni orkester solistov Društva slovenskih skladateljev, pod vodstvom dirigenta Jürgena Brunsa.} avtorja Roka Goloba. Skladbo poslušaj in označi pravilne trditve.


V zasedbi igra tudi tolkalna baterija. V uvodnem delu igrajo samo pihala. Godala igrajo tudi pizzicato. Izvajalci izrečejo besedo burek.
Izberi barvo: pravilno, nepravilno

Včasih je bila Slovenija del Jugoslavije, države Balkanskega polotoka, zato je mnogo skladateljev posegalo po melodiki teh narodov. Zelo zanimivi so Makedonski plesi za klavir A. Srebotnjaka, ki jih lahko poslušaš tudi na spletu. Na Balkanu poznamo etno, folklorno in ljudsko glasbo številnih narodov. Katera izmed držav ne spada v to skupino?

{Ukrajina;Kosovo;Albanija;Makedonija;Črna_gora;Hrvaška;Srbija;Grčija}
7.

Delom, prepletenim z ljudsko motiviko, poišči ustrezne avtorje.

  • Canticum Resianum {Uroš_Krek;Vlado_Batista;Karol_Pahor}
  • Istrska suita {Aldo_Kumar;Danilo_Švara;Ambrož_Čopi}
  • Kraška suita {Alojz_Srebotnjak;Bojan_Adamič;Radovan_Gobec}
  • Medjimurska in kolo {Pavel_Šivic;Jani_Golob;Jakob_Jež}
  • Štiri slovenske ljudske pesmi za godala {Jani_Golob;Marijan_Lipovšek;Alojz_Srebotnjak}
<NAZAJ
>NAPREJ186/248