Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

CLAUDE DEBUSSY (1862–1918)

Skladatelj Claude Debussy se je rodil v revni družini v predmestju Pariza, ki mu je, na njegovo željo, le s težavo omogočila študij klavirja na pariškem konservatoriju. Debussyjevi učitelji so bili nad njegovim napredkom navdušeni, hkrati pa nad njim obupavali, ko je ob improvizaciji uporabljal prepovedane modulacije in nizal disonance. Kmalu je dobil službo učitelja klavirja, zaradi katere je veliko potoval po Evropi.

V skladbi Clair de Lune je skladatelj Claude Debussy uporabil nove načine klavirskega muziciranja.

Grafika Veliki val iz Kanagve japonskega slikarja Kacušika Hokusaja je navdahnila Debussyjevo simfonično pesnitev La Mer (Morje).

 

Skladbo poišči na spletu in ji prisluhni.

Ko je bil leta 1893 izveden njegov Preludij k favnovemu popoldnevu (skladba je prvo pravo impresionistično orkestralno delo), je Debussy pridobil sloves in se uvrstil med vrhovne francoske skladatelje. Prisluhni uvodnim taktom omenjene skladbe.

Debussyjevo umetniško pot lahko razdelimo v tri obdobja. V prvo spadajo njegovi zgodnji samospevi in zborovske skladbe, medtem ko v drugem že zasledimo vpliv simbolistov in razvijajoči se impresionistični slog. Ta se kaže v uporabi celotonske lestvice v posebnih akordih in novodobnih melodičnih linijah, s katerimi je dosegal vrhunske učinke. V Debussyjevem zadnjem ustvarjalnem obdobju opazimo pešanje njegovih moči, ko je večinoma le posnemal svoja dela prejšnjih obdobij.

Skladatelj je odhajal na redne turneje v vlogi dirigenta in pianista, vendar se je zaradi težke bolezni počasi upehal in umrl.

<NAZAJ
>NAPREJ3/115