Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

MAURICE RAVEL (1875–1937)

Maurice Ravel sodi med najpomembnejše skladatelje impresionizma. Rodil se je v Pirenejih, pozneje pa živel v Parizu. Študiral je kompozicijo in klavir na pariškem konservatoriju, kjer so profesorji v njegovih skladbah že opazili vpeljevanje nenavadnih harmonskih zvez.

Ravelovo življenje se je v glavnem odvijalo v trojici držav Švica-Španija-Francija, kar odseva tudi njegovo ustvarjanje, skrb za obliko, vključitev folklore (skladbe Bolero, Španska rapsodija, Španska ura).

Prisluhni skladbi Španska rapsodija in prepoznaj glasbene elemente, s katerimi skladatelj poskuša ustvariti občutje Španije.

Skladateljevo delo lahko razdelimo v dve skupini. V prvi najdemo ostro in duhovito glasbo, kot so na primer oba klavirska koncerta in Španska ura. V drugo skupino spadajo plesna glasba, samospevi, klavirske skladbe in kvartet, za katere so značilni jasna oblika in zgradba ter izklesani slog.

bolero

Njegovo najbolj znano delo je skladba {Bolero;Bolero označuje španski ples ali glasbeno obliko v tričetrtinskem taktovskem načinu. Ples za solističnega plesalca ali par običajno spremlja glasba kitar in kastanjet.}. Glasba je bila najprej namenjena baletni predstavi, danes pa se izvaja kot koncert. Na sliki desno je ruska plesalka Ida Rubinstein, finančna podpornica in Ravelova prijateljica, v kateri je skladatelj našel navdih za delo Bolero in ji ga tudi posvetil.

Poljubno (igranje na Orffov ali drug ritmični inštrument, ploskanje) poustvari ritmični vzorec, ki se ponavlja v skladbi Bolero.

la valse

Tudi to glasbeno delo je bilo zasnovano kot balet, danes pa se izvaja kot koncertna glasbena oblika. Prisluhni odlomku. Delo je skladatelj opisal kot poklon valčku. Prisluhni odlomku skladbe.

<NAZAJ
>NAPREJ4/115