Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Pridobivanje karboksilnih kislin

Odkar ljudje poznajo vino, vedo, da se vino na zraku spremeni v kis. Za to so krive bakterije Acetobacter aceti. Doma si lahko tako pripravimo jabolčni kis, iz istega razloga se skisa mleko, zelje in podobno. V tej enoti bomo spregovorili nekaj o pridobivanju kislin, predvsem pa, kaj iz kislin vse lahko dobimo.

Jabolko in jabolčni kis


Ponovitev

Kako se imenuje reakcija, pri kateri nastane kislina iz sladkorja ali alkohola?

Najprej povežite kisline in spojine, iz katerih te kisline lahko nastanejo pri reakciji oksidacije.

Število napačnih: 0

Povežite IUPAC-ovo ime kisline s trivialnim imenom.

Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ141/335