Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

V uvodu smo spoznali nekaj postopkov, s katerimi umetniki prevarajo naše oko. Zelo dobro namreč poznajo različne načine za prikazovanje prostora na ploskvi, zato kdaj uporabijo tudi te posebne zvijače.


To so optične prevare, s katerimi zavajajo naše dojemanje upodobljenega. Ko sledimo podobam, se spreminja dojemanje in hitro ugotovimo, da nekaj ni v skladu z zakonitostmi, kot jih poznamo iz resničnega sveta. Optične prevare so najbolj znane iluzije.

Iluzija je beseda latinskega izvora (illusio) in pomeni utvaro, slepilo oz. zmotno zaznavo.

Ko se lotimo oblikovanja na ploskvi, smo postavljeni pred vprašanje, na kakšen način bomo na dvodimenzionalni površini, kot je npr. risalni list ustvarili vtis tretje dimenzije - globine prostora.

Oglej si spodnji primer izdelka učenke. Pojasni, na kakšen način je uspešno ustvarila iluzijo prostora.

Učenka 5. razreda, Vlak

Ko na ploskvi ustvarimo vtis prostora, ta ni resničen, ampak je navidezni (vizualen). S tem ustvarimo navidezno resničnost (iluzijo).

Resnični prostor je otipljiv. Nekatera likovna področja (prostorsko oblikovanje: arhitektura in kiparstvo) delajo s prostorom neposredno, ga ustvarjajo in oblikujejo.

 

 


Nox hotel v Ljubljani


V resnični prostor vstopamo, se v njem sprehajamo in opazujemo predmete v njem. Po predmetih se lahko v prostoru orientiramo.

Govorimo o realnem (resničnem) prostoru, ki ima tri dimenzije: dolžino, višino in širino oz. globino. Prav tako ima vsak predmet v prostoru svoje tri dimenzije.

 
<NAZAJ
>NAPREJ2/125