Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila


Ljubo de Karina, Forma viva 2005 v Seči 

Kiparska postavitev na prostem jasno določa prostor, ki ga kip zavzema. Hkrati pa kip obsega tudi svoj lasten volumen, svoje tri dimenzije. Maso tega kipa lahko preprosto otipamo, primemo.

Skozi primere smo pojasnili realen prostor, ki je tridimenzionalen, otipljiv. Zdaj se bomo poglobili v iluzijo prostora na dvodimenzionalni ploskvi.

Za prikazovanje vtisa globine prostora lahko uporabimo več načinov. Imenujemo jih prostorski ključi.

V nadaljevanju boš ob igrivih nalogah preizkusil preproste načine upodabljanja globine prostora na ploskvi. Podrobneje pa bomo prostorske ključe spoznavali v naslednjih poglavjih.

Nizanje oblik s stopnjevanjem velikosti

S tem načinom si kot mlajši verjetno najpogosteje prikazoval predmete. Tisti najbližji je bil postavljen na spodnjem robu in tisti najbolj oddaljeni na zgornjem delu lista.

V spodnji aktivnosti je prikazano nizanje figur po navpični smeri.

 

Še močnejši vtis globine prostora dosežemo, ko stopnjujemo velikosti oblik, kar boš opazil v več primerih v nadaljevanju. Z združevanjem prostorskih ključev še bolj prepričljivo prikažemo globino prostora.

 

Sovice razporedi tako, da bodo ustrezale prostorskemu ključu: nizanje oblik (figur) s stopnjevanjem velikosti.

 

<NAZAJ
>NAPREJ3/125