Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Delno prekrivanje

Delno prekrivanje je najmočnejši globinski ključ. Oblike, ki so spredaj, delno zakrivajo tiste, ki so za njimi. S tem načinom zelo jasno sporočimo, kaj je tisto najbližje, prostor pa smo zelo prepričljivo ponazorili.

Kadarkoli se ozremo okrog sebe, nam bližji predmeti delno ali v celoti prekrivajo tiste, ki so bolj oddaljeni. Kadar upodabljamo prostor na način, da prednje oblike delno zakrivajo tiste, ki so za njimi, bo prostor na slikovni površini upodobljen jasno in prepričljivo. 

Sovice spodaj razporedi tako, da bo prepoznan prostorski ključ: delno prekrivanje.  

 


Nizanje prostorskih planov

Spoznali smo že, da so oddaljeni predmeti narisani manjši, hkrati pa so pomaknjeni proti zgornjemu robu ploskve.

 

Te odmike imenujemo prostorski plani in jih pojasnimo tako, da narišemo najbljižje predmete v ospredju ali prvem planu največje, v drugem planu nekoliko manjše, v tretjem planu še manjše.

 

Sovice poljubno razporedi po planih. Vsaj ena naj bo v prvem planu, vsaj ena v srednjem in vsaj ena v zadnjem planu, da boš potrdil razlago.

 

<NAZAJ
>NAPREJ4/125