Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Ob koncu poglavja bomo strnili naše ugotovitve. Z naslednjo vajo boš utemeljil spoznanja o zaznavanju prostora.

Poišči v prostoru, v katerem se nahajaš, stol. Otipaj ga in mu določi njegove dimenzije. Določi (pokaži) njegovo dolžino, višino in širino (globino). Nato ga postavi na poljubno mesto v sobi in opazuj, kakšen prostor zavzema ta predmet.

Stol v sobi je razdelil prostor na levo in desno stran ali na spredaj in zadaj. Glede na položaj stola si lahko določil tudi svoj položaj v sobi in ocenil razdaljo do stola, zato lahko potrdiš naslednje dejstvo.

Prostor dojemamo samoumevno, pa vendar potrebujemo za zaznavanje prostora svoja čutila, kot so vid, tip, sluh ...
Prostor si razlagamo s pomočjo vseh predmetov, ki jih opazimo okoli sebe. S pomočjo predmetov določamo razdalje v prostoru.

Ugotovili smo, da nekateri umetniki ustvarjajo v realnem prostoru in oblikujejo prostorske oblike. Ko pa rišemo in slikamo, upodabljamo navidezni prostor (iluzijo).

Za prikazovanje vtisa prostora uporabljamo prostorske ključe. To so različni načini, s katerimi prikazujemo globino prostora.

Ponovno si oglej primer učenke »Vlak« v poglavju Iluzija prostora in poimenuj izbrane prostorske ključe, ki so najbolj opazni v likovnem izdelku.

Skozi primere in naloge, ki sledijo, boš nekatere izmed prostorskih ključev podrobneje raziskal. Še nekaj prostorskih ključev bomo spoznali tudi v 9. razredu.

Prostorski ključi:

1. nizanje oblik s stopnjevanjem velikosti
2. delno prekrivanje
3. nizanje prostorskih planov
4. intenzivnost linij, ostrina obrisov in detajlov
5. svetloba in senca

Določimo zdaj prostorske ključe še na primeru spodnje fotografije, na kateri je umetniška instalacija. Najbolj izstopa ključ nizanje oblik s stopnjevanjem velikosti, saj so jadrnice nanizane po večji površini in jih v daljavi vidimo izrazito manjše. Drug zelo očiten ključ je delno prekrivanje, ki jasno kaže, katera jadrnica je v ospredju in katera za njo.

Jakob Hashimoto, Armada, 2001, instalacija iz različnih materialov

<NAZAJ
>NAPREJ6/125