Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Naloge

1.

Ob dejavnosti bomo spoznali nekaj posebnosti o zaznavanju prostora, ki ga v vsakdanjem življenju dojemamo kot samoumevnega. Ob naslednjih vajah boš raziskoval prostor okoli sebe in se poglobil v svoja čutila.

Izberi si poljuben prostor (soba, učilnica, hodnik ...) in se sprehodi po njem. Ko boš stopal od ene strani na drugo ter nazaj, razmišljaj, kaj te bo vodilo po prostoru, kako si boš izbral smer poti.

Po sprehodu v prostoru si preberi spodnje trditve in odgovori, ali te trditve držijo?

 

a) Stopal sem po resničnem (realnem) prostoru.

Drži. Ne drži.

 

b) Prostor, po katerem sem se sprehajal, je neomejen.

Drži. Ne drži.

 

c)  Ne glede na predmete v prostoru, sem stopil, kamor sem želel.

Drži. Ne drži.

 

d) Ko sem se sprehajal po prostoru, sem opazoval predmete v njem ter meje tega prostora (stene, strop).

Drži. Ne drži.
2.

Verjetno bi težko ali celo nemogoče razložili prostor, če v njem ne bi bilo predmetov. Na pričujoči fotografiji nam prostor določajo tudi krogi, s katerimi so poslikane stene, tla in strop.
Seveda pa prostora ne bi mogli razumeti, če v njem ne bi bili tudi sami.

Na beneškem bienalu

V drugi vaji se ponovno sprehodi po istem prostoru, vendar si tokrat z ruto zaveži oči. Sprehodi se po prostoru do nasprotne stene in se vrni.

Razmisli, kako pomemben je vid za zaznavanje prostora. Katero čutilo si zdaj uporabil?

<NAZAJ
>NAPREJ7/125