Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Uporaba premega sorazmerja

Zapisano je sorazmerje. Ugotovi, ali sta spremenljivki $x$ in $y$ v premem sorazmerju. Preveri na prikazu.

Zgled

Ugotovi, ali je zapisano sorazmerje premo. Če je sorazmerje premo, zapiši enačbo in koeficient premega sorazmerja.

a) $2:5=y:x$                b) $y:3=5:x$

Zgled

Pri peki kruha primešamo $2\;{\rm dag}$ soli k $1,5\;{\rm kg}$ moke. Koliko ${\rm dag}$ soli primešamo k $12\;{\rm kg}$ moke? Nalogo reši v zvezek z zapisom sorazmerja. Preveri na prikazu.

Zgled

Sosed Tone zapisuje mesečno prevoženo pot in porabo goriva. Ko je prevozil $625\,{\rm km}$, je porabil $45\,{\rm l}$ goriva.

a) Izračunaj povprečno porabo goriva za njegov avtomobil.

b) Cena za liter bencina je $1,545\,{\rm €}$. Koliki so stroški potovanja na osebo, če $4$ osebe s tem avtomobilom prepotujejo $1\,500\,{\rm km}$?

Zgled

S tvojim "sanjskim" avtomobilom se z družino odpeljete na Dunaj za tri dni (dve nočitvi). Pripravi poročilo o stroških prevoza (gorivo, cestnine), prenočitve z zajtrkom in ogleda treh znamenitosti. Potrebne podatke poišči na spletu. Poročila primerjajte s sošolci. Razpravljajte, zakaj so izračunani zneski različni.

<NAZAJ
>NAPREJ311/513