Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
6.

Na košarkarski tekmi je Mitja z $18$ meti $15$-krat zadel koš. Kolik je njegov odstotek zgrešenih metov? Nalogo reši z zapisom sorazmerja.

7.
8.

Preglednica prikazuje predelavo sladkorne pese v sladkor. Sestavi nalogo in postavi ustrezni vprašanji. Nalogo reši s sorazmerjem.
Sladkorna pesa
 Sladkor
 $\;\;\;55\,{\rm kg}\;$  $8,8\,{\rm kg}$
 $\;\;\;1,5\,{\rm t}$  
   $1\,{\rm t}$

9.

Dolžina morske milje je $1\,852\,{\rm m}$.

a) $9\,260\,{\rm m}$ je 5 morskih milj.

b) $15$ morskih milj je 27,78 $\,{\rm km}$.

10.
11.

Tonetov avto je porabil $12$ litrov bencina na $180\,{\rm km}$ dolgi poti, Vesnin pa $15$ litrov na $240\,{\rm km}$ dolgi poti. Kdo ima pri porabi goriva varčnejši avto?

12.
<NAZAJ
>NAPREJ315/513