Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zgled

Izračunaj neznane notranje kote štirikotnika $ABCD$.

Obseg štirikotnika

Iz palčk sestavi štirikotnik. Izračunaj obseg štirikotnika. Koliko različnih štirikotnikov lahko sestaviš? Ali se njihov obseg razlikuje?

Obseg štirikotnika je enak vsoti dolžin stranic, s katerimi je štirikotnik omejen. Obseg označimo s črko $o$. Zapišemo $o=a+b+c+d$.

Zgled

Izračunaj obseg štirikotnika z dolžinami stranic: $a=3,8\,{\rm cm}$; $b=5\,{\rm cm}$; $c=5,6\,{\rm cm}$ in $d=6,1\,{\rm cm}$.

Zgled

Premikaj oglišče $C$ v štirikotniku $ABCD$. Zapisan je obseg štirikotnika in dolžine treh stranic. Izračunaj dolžino neznane stranice štirikotnika.

<NAZAJ
>NAPREJ464/539