Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Velika večina živali ima v ekosistemu vlogo potrošnikov.

Živali se prehranjujejo na različne načine.  Nekatere živali (npr. školjke), hrano filtrirajo iz vode, nekatere živali (npr. srne, koze, krave ...) pasejo rastline, nekatere pa aktivno lovijo plen (npr. risi) ali postavljajo pasti oz. mreže (npr. pajki).

Z načinom prehranjevanja je povezana tudi zgradba prebavil in pri sesalcih tudi oblika zobovja.

Glede na dolžino telesa je prebavna cev rastlinojedcev daljša od prebavne cevi mesojedcev, saj je prebavljanje hrane rastlinskega izvora težje in dolgotrajnejše kot prebavljanje hrane živalskega izvora. Povprečna dolžina prebavne cevi mesojedega psa je približno 6 metrov, dolžina prebavne cevi podobno velike rastlinojede živali, npr. ovce, je 12 metrov.

<NAZAJ
>NAPREJ167/332