Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Razkrojevalci

Oglej si sliko in odgovori na vprašanja.

Na sliki je kos kruha, star dva tedna.

1. Katera vrsta bitij je na kruhu?

2. Od kod in zakaj so prej omenjena bitja prišla na kruh?

3. Kaj bi se zgodilo čez nekaj tednov s kruhom?

Prej je bilo omenjeno, da plesni uvrščamo med razkrojevalce.

V to skupino spadajo:

  • bakterije,
  • glive,
  • talne živali.

Odpadli deli rastlin (npr. listi, plodovi), odmrla živa bitja in iztrebki so za razkrojevalce hrana oz. vir energije. Razkrojevalci jih razkrojijo na majhne delce, ki se pomešajo s prstjo. Tako nastane humus. Humus je bogat s snovmi, ki jih rastline potrebujejo za rast. Med njimi so mineralne snovi, ki jih raztopljene v vodi rastline ponovno vsrkajo. Rastline so hrana oz. vir energije za živali. Rastline in živali odmrejo in zopet pridejo do razkrojevalcev. Ves krog se ponavlja.

Zato pravimo, da snovi v naravi krožijo. Razkrojevalci so pri tem zelo pomemben del.

 

<NAZAJ
>NAPREJ240/291