Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pripoved o življenju osebe

Preberi besedilo.

Kdor je spremljal njegove vragolije, je doživljal nebeške užitke. In kdor danes vidi seznam njegovih podvigov, neizogibno pomisli, da je živel vsaj stoletje. Pa vendar je Dražen Petrović dočakal malo manj kot 29 let.

»Amadeus iz Šibenika«, kot so ga imenovali zaradi njegove genialnosti, je odigral zadnjo tekmo 6. junija 1993 proti Sloveniji na kvalifikacijskem turnirju za EP, dan pozneje pa je, medtem ko se je vračal iz Wroclawa, umrl v prometni nesreči na nemški avtocesti. Simfonija 22. oktobra 1964 rojenega Šibenčana je ostala nedokončana.

Petrovićevo kariero so zaznamovale številke. Treniral je več in bolj zavzeto kot vsi drugi: vzel je žogo in zadel 500 metov. Pri 13 letih je vadil od šest do osem ur dnevno. Nikoli ni izpustil jutranjega treninga. Ko je dopolnil 15 let, so ga uvrstili v člansko ekipo domače Šibenke. Pri 18 se je uvrstil v elitno reprezentanco {SFRJ;Socialistična federativna republika Jugoslavija (SFRJ) – država, v kateri smo živeli Slovenci do osamosvojitve}. Med štiriletnim igranjem pri Ciboni, ki je bila njegova druga postaja, je dosegel povprečje 37,7 točke v jugoslovanski ligi in 33,8 na evropskih tekmah, najplodnejša pa je bila druga zagrebška sezona (1985–86) s 43,3 točke na tekmo v DP in 37 v evropski ligi. S Cibono je dosegel dva naslova evropskega prvaka, v dresu Jugoslavije pa med drugim zlati odličji na SP 1990 in EP leto poprej ter bron in srebro na OI. Ker je s podobno vnemo igral tudi pri Realu, je v finalu evropskega pokala 1989 natresel Caserti 62 točk, nato pa začel utirati pot košarkarjem s {stare celine;Evropa} v ligi {NBA;NBA (National Basketball Association ali Nacionalna košarkarska zveza) je najpomembnejše združenje ameriške profesionalne košarke.}.

Pri Portlandu sprva ni imel srečne roke, odprlo se mu je šele s selitvijo k moštvu New Jersey Nets. Njegov dres s številko 3 so v tem klubu upokojili.

6. junija 1993 je Dražen Petrović izgubil svojo zadnjo tekmo. Zabil je 30 točk, po porazu z 90 : 94 pa se neizmerno jezil nase in na soigralce. Odločil se je, da se bo v Zagreb vrnil s takratnim dekletom, manekenko Claro Szalatzy. Odločitev je bil zanj usodna. V deževnem vremenu je njun rdeči golf ob 17.20 silovito trčil v tovornjak s prikolico, ki je pripeljal iz nasprotne smeri in prebil zaščitno ogrado. Utrujeni in speči Dražen je bil takoj mrtev.

Pravijo, da si hrvaška košarkarska reprezentanca še do danes ni opomogla. Pogrešajo moža, ki je v finalu OI leta 1992 drzno pogledal v oči celo Michaelu Jordanu. In ko mu je ta dejal, da mu bo v naslednjem napadu zabil koš pred očmi, mu je hladno odgovoril: »Jaz pa tebi.« Ko je dobil žogo, ni snedel besede.
S. L. J.

O kom govori besedilo, ki si ga prebral? Dopolni poved.

Besedilo govori o hrvaškem košarkarju Draženu_Petroviću .

Kateri naslov bi bolj pritegnil bralca? Izberi pravilni odgovor in ga utemelji.

<NAZAJ
>NAPREJ167/547