Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
9.

V kroglo s polmerom $R=2\,\rm{dm}$ včrtamo stožec, ki ima vrh v središču krogle, osnovna ploskev stožca pa je vzporedna z glavnim krogelnim krogom. Kolikšna naj bosta višina in polmer osnovne ploskve stožca, da bo njegova prostornina največja?

10.

Izdelaj nitno nihalo tako, da obesiš jogurtov lonček, v katerega naliješ obarvano tekočino, na vrvico. Dno lončka na sredini preluknjaj. Pod lonček namesti daljši papirni trak, ki ga dobiš tako, da zlepiš več listov formata A4 zapored.

Pri nalogi potrebuješ pomoč še ene osebe. Eden od vaju zaniha nihalo in odmaši odprtino na dnu lončka, drugi pa enakomerno vleče papir. Tekočina iz lončka nariše na papirju sled krivulje. Sliko opremi s koordinatnim sistemom in določi koordinate nekaj točkam na krivulji. Podatke prenesi v program za dinamično geometrijo in poišči prilagoditveno funkcijo za nihanje nihala.

11.

Na Tehniški univerzi v Kaiserslauternu v Nemčiji so pripravili daljinsko voden laboratorij, v katerem lahko prek spleta upravljamo z eksperimenti (URL: http://rcl-munich.informatik.unibw-muenchen.de/; naslov se lahko spremeni).

Najprej natančno preberi navodila za delo z eksperimenti, nato izberi eksperiment, na primer merjenje hitrosti svetlobe, in ga večkrat izvedi. Rezultate meritev prenesi v program za dinamično geometrijo in poišči ustrezno prilagoditveno funkcijo.

12.

Dijaki so pri biologiji posadili zrno nizkega fižola, ki zraste do višine $50\,\rm{cm}$. Opazovali so kaljenje zrna in rast fižola. Vsaka dva dneva so izmerili višino fižola. Rezultati meritev so spodaj pod gumbom.

a) Uporabi program za dinamično geometrijo in podatke prikaži v koordinatnem sistemu. Poišči krivuljo, ki se podatkom najbolje prilega. Rešitev preveri na aktivni sliki.
b) Izračunaj, približno kako visok bo fižol po $11$ dneh. Rezultat preberi tudi na sliki.
c) Izračunaj, približno kdaj bo fižol visok $32\,\rm{cm}$.
č) Po približno kolikšnem času bo fižol zrasel do končne višine?

<NAZAJ
>NAPREJ608/610