Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Kip človeške figure

Umetnik navdih za ustvarjanje išče v svetu, ki ga obdaja. Svet je zanimiv za vse nas, a umetniki ga doživljajo na prav poseben način. Svoja videnja in občutja izražajo v barvah, strukturah materialov, v prostorskih odnosih med kiparskimi gmotami ... Kipar lahko motive za svoje kipe (plastike) poišče v naravi, v svetu domišljije, lahko pa tudi v sebi. Ponovi, kaj je likovni motiv.

Vemo, da so lahko kiparski motivi predmetni ali nepredmetni. Predmetne kipe lahko hitro prepoznamo, saj gre za znane oblike, podobe: rastlinski, živalski, človeški motiv.

 

Trajanov steber

Za nepredmetne kipe so značilne oblike, v katerih ne prepoznamo podob iz sveta, ki nas obdaja. Takšnim kipom pravimo, da so abstraktni. Sem spada tudi kiparsko delo slavnega kiparja Sola LeWitta.

Sol LeWitt, Spirala, 1980, aluminij

Temeljni kiparski zvrsti sta prostostoječe (obhodno, oblo) kiparstvo ter reliefno kiparstvo, ki je vezano na podlago.
Glede na namen, velikost in lokacijo postavitve pri kiparstvu ločimo malo in veliko plastiko, samostojno in arhitekturno plastiko.

Človeško telo že dolga stoletja predstavlja pogost motiv v likovnem svetu. V nadaljevanju bomo spoznali upodobitve človeka v različnih kulturah, materialih in tehnikah.

<NAZAJ
>NAPREJ68/125