Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

FOTOGRAFIJA

ZGODOVINA FOTOGRAFIJE

Kamero obskuro, praobliko zdajšnjih kamer, so poznali že nekaj tisočletij nazaj. V renesansi so jo slikarji uporabili za preslikave in si omislili manjšo napravo v obliki škatle. Prva znana risba kamere obskure je bila narisana v 16. stoletju.

Janez Puhar, Avtoportret, ok. 1850, fotografija na stekleni plošči 

Začetki fotografije, kot jo poznamo zdaj, segajo v 19. stoletje. Iznajdbo fotografije so uradno oznanili leta 1839. Postopek so v čast izumitelju Daguerru poimenovali dagerotipija. Pri tem postopku je bila vsaka fotografija unikat. S poskusi fiksiranja srebrovih nitratov (kuhinjska sol), ki so na sončni svetlobi počrneli, je nastal posnetek, pozitivna slika na zloščenem premazu srebra na bakreni plošči.

Tudi Slovenci smo imeli pionirja fotografije. Janez Puhar je leta 1843 izumil fotografiranje na stekleno ploščo.

Prve fotografije so osvetljevali več ur. Na srečo so se fotografski postopki hitro razvijali in tako se je razvilo veliko različnih fotografskih kamer, danes pa prevladujejo digitalni fotoaparati. Najprej je bila fotografija črno-bela, nato barvna, danes pa poznamo celo tridimenzionalno. 

 

<NAZAJ
>NAPREJ110/125