Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Notranji in zunanji kiparski prostor

Prostor je vse okrog nas. Prostor zajemajo predmeti, prostor je okoli predmetov in sploh v vsem in okrog vsega, kar nas obdaja.

Vsak kip ima svojo maso, obliko in površino, ki sestavljajo kiparski prostor ali kiparski volumen. Ta je tridimenzionalen, zato ga zaznavamo s tipom. Kiparski prostor je prostor mase, za katero so značilne vbokline in izbokline (konkavne in konveksne oblike). Temu prostoru, ki ga zajema kip s svojo maso, pravimo pozitivni kiparski prostor (pozitivni kiparski volumen).

H kiparskemu prostoru spadajo tudi poglobljeni deli kipa, odprtine in sploh vse praznine, ki obdajajo kiparsko maso. Tem praznim delom kipa pravimo negativni kiparski prostor (negativni kiparski volumen).

Pozitivni kiparski prostor je prostor mase, za katerega so značilne konkavne in konveksne oblike. Negativni prostor je prostor, ki obkroža pozitivni kiparski volumen, sooblikuje kiparsko delo.

Teddy Carrasco, Par, 1962, kamen

<NAZAJ
>NAPREJ78/125