Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Dodajanje in odvzemanje delov v arhitekturi

Že od nekdaj so ljudje živeli v različnih bivališčih. Prva zavetja so si poiskali v podzemnih jamah. Najstarejše zgradbe pa so nastale iz materialov, ki so bili v danem okolju na voljo: kjer je bilo veliko gozda, so gradili iz lesa, v pokrajinah z veliko kamenja so gradili kamnita bivališča. Bivališča so bila po svoji obliki in načinu gradnje prilagojena podnebnim razmeram, ki so prevladovale v določeni pokrajini.

Tudi danes veliko ljudi vedno živi v bivališčih, zgrajenih iz naravnih, tradicionalnih materialov. Nekaterim je to skromno zavetje, drugim udobna stanovanjska hiša. Kakorkoli, naravni materiali ugodno vplivajo na naše počutje, v naše okolje vnašajo občutje varnosti in domačnosti. Prav iz tega razloga so tradicionalni materiali vedno zanimivi za strokovnjake s področja načrtovanja gradenj.

Tradicionalni gradbeni materiali: zemlja, kamen, les, glina, opeka, slama, trsje.

Novejši in sodobni gradbeni materiali: beton, železobeton, steklo, umetne mase, kovine ...


Hiša iz gline, toplo barvitost ji daje okra, prisotna v glini.
Abyaneh, Iran.


Pogled na New York

<NAZAJ
>NAPREJ103/125