Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Samospev v delih romantičnih skladateljev

Samospev je solo pesem, napisana za glas in klavir. Med skladatelji romantike je bila zelo priljubljena oblika, saj je bila idealna za izražanje trenutnih čustev.

Pred teboj so slike najbolj znanih skladateljev samospevov. Poveži ime z ustrezno sliko skladatelja.

Franz Schubert
Hugo Wolf
Robert Schumann
Davorin Jenko
Število napačnih: 0

Franz Schubert (1797–1828)

"Na svet sem prišel samo zato, da bi pisal glasbo."
Franz Schubert

Kakšen genij je bil Schubert v resnici, so glasbeni krogi ugotovili šele po njegovi (zgodnji) smrti. Umrl je eno leto za Beethovnom, star samo 31 let.

Schubert je bil rojen na Dunaju in je tam živel celo življenje. Že kot otrok je imel rad glasbo. Prodal je celo svoje šolske knjige, da je lahko kupil vstopnico za Beethovnovo opero Fidelio.

Glasbo je pisal z neverjetno lahkoto. Njegov delovni dan se je začel ob sedmih zjutraj, skladal je do dveh popoldne. Nato je v kavarni spil kavo in prebiral časopis, igral biljard in se družil s prijatelji.

Josef Eduard, Trije prijatelji, 1827
(od leve proti desni: Johann Baptist Jenger, Anselm Hüttenbrenner in Franz Schubert)

<NAZAJ
>NAPREJ36/127