Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Robert Schumann (1810–1856)

Robert Schumann je bil avstrijski skladatelj, rojen leta 1810. Po naravi je bil miren, tih in zasanjan. Njegovo življenje sta zaznamovali dve stvari: komponiranje in Clara Wieck.

Clara je bila hči Schumannovega učitelja klavirja, ki se je pripravljala za pianistično kariero. Sodila je med najboljše  evropske pianistke. Pri svojih 16 letih se je zaljubila v 30-letnega Schumanna. Njen oče je ostro nasprotoval njuni ljubezni.

Schumann je Clari posvetil ciklus pesmi Pesnikova ljubezen.

Pesem V prekrasnem mesecu maju je ena izmed pesmi iz ciklusa, za katero je Schumann izbral verze Heinricha Heineja. V njih je našel idealen izraz ljubezni za svojo bodočo ženo Claro.

Ob poslušanju Schumannove skladbe spremljaj besedilo. S katerimi besedami skladatelj izraža svojo ljubezen do Clare?

Dopolni manjkajoče besede v življenjepisu Roberta Schumanna. Pomagaj si z besedami v tabeli.

1810 Schumann
klavirja
pianistko
njuno
pravo
prsta
Claro
nasprotoval
1856

Leta 1810 se je rodil tih in zasanjan fantek z imenom Robert Alexander Schumann . Na materino željo je začel študirati pravo , vendar je predavanja »šprical« in raje hodil k uram klavirja k učitelju Fridericku Wiecku. Želel je ustvariti pianistično kariero, vendar se je po poškodbi prsta bolj posvečal skladanju. Schumann se je zaljubil v 14 let mlajšo Wieckovo hčerko Claro , zelo uspešno pianistko . Clara in Schumann sta se želela poročiti, vendar je njen oče temu ostro nasprotoval . Po petih letih je sodišče razsodilo v njuno korist. Z leti se je Schumannovo občutljivo mentalno zdravje začelo slabšati. Umrl je leta 1856 v umobolnici.

V romantiki ni bilo ne interneta, ne radia in tudi ne avdioposnetkov. Kaj misliš, kje so lahko ljubitelji glasbe dobili informacije o glasbenih dogajanjih?

Kako je z obveščenostjo o glasbi v 21. stoletju?

<NAZAJ
>NAPREJ38/127