Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

KLASICIZEM – W. A. MOZART – KONCERT

Na prejšnjih straneh si izvedel, da nam zasedba godalni kvartet lahko zaigra glasbeno obliko godalni kvartet.

Oglej si in preberi spodnji dialog skladateljev in razmisli, ali popolnoma razumeš vsebino njunega pogovora. Svoje ugotovitve izmenjaj s sošolcem ali učiteljem.

Kako sta oblečena skladatelja na sliki?

Zagotovo v tebi še odzvanja serenada skladatelja Josepha Haydna, ki si ji prisluhnil v uvodu prejšnje enote. Tudi skladatelj Wolfgang Amadeus Mozart je napisal veliko serenad, med katerimi je največjo popularnost dosegla njegova zadnja, imenovana Mala nočna glasba, ki jo je dokončal leta 1787. Začetni stavek takoj ustvari lahkotno razpoloženje.

Prisluhni odlomku skladbe Mala nočna glasba.

Kdaj bi v Mozartovem času bilo primerno izvajati to skladbo?

Oglej si videoposnetek in prisluhni odlomku skladbe Mala nočna glasba v priredbi priznane citrarke Irene Zdolšek.

<NAZAJ
>NAPREJ11/127