Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

romantika

Oglej si slike in odgovori na spodnji vprašanji.

  • Za katero izmed zgornjih slik meniš, da je romantična?
  • Zakaj? Odgovor utemelji.

V današnjem času se beseda »romantičen« uporablja kot oznaka za brezskrbnost in čustvenost. Vendar je to samo ostanek njenega prvotnega pomena.

Romantika označuje umetniški stil 19. stoletja, v katerem postajajo najbolj pomembni čustva, subjektivni pogled na svet, individualizem, domišljija, ljubezen do domovine, narave in umetnosti. Romantiki 19. stoletja so bili mladi intelektualci in umetniki – bodisi slikarji, pesniki ali glasbeniki, ki so se upirali staremu razumskemu in materialističnemu sistemu in se borili za novi svet.

V romantiki postane dnevna soba središče domačega dogajanja. Dnevne sobe so pogosto imele poseben glasbeni kotiček z inštrumenti za družinske člane. Skupno igranje in petje je bila ena izmed osnovnih radosti v družinah 19. stoletja.

Z miško raziskuj sliko dnevne sobe 19. stoletja. Katere zvoke lahko slišiš?

 
 
 
 
 
 

<NAZAJ
>NAPREJ34/127