Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

klavir in njegovi predhodniki

Poslušaj in primerjaj. Ali poznaš imeni inštrumentov? Po čem se spodnji glasbili razlikujeta? Katero je starejše?

Prvi klavir je leta 1708 v Firencah izdelal Bartolomeo Cristofori. Poimenoval ga je »pianoforte«, ker je s svojim mehanizmom lahko ustvaril dinamiko od piano do forte, kar na predhodnih inštrumentih s tipkami ni bilo izvedljivo. Ton je nastajal z udarjanjem kladivca po struni in glede na jakost udarca je bilo možno igrati tiho in glasno.

Poslušaj odlomek iz Chopinove Etude op. 10, št. 9, in uredi zaporedje piano (p) in forte (f) delov v tabeli.

{f;p}
{p;f}
{f;p} {p;f} {f;p} {p;f} {f;p} {p;f}

V začetku 19. stoletja je, zahvaljujoč tehničnemu izpopolnjevanju, klavir postal eden izmed najbolj priljubljenih inštrumentov v romantiki. Prisoten je bil tako na koncertnem odru kot tudi pri {amaterskem;Amater je oseba, ki se ukvarja z umetnostjo iz ljubezni, ni profesionalec, ampak ima drug poklic.} hišnem muziciranju. Skoraj vsaka hiša je imela klavir, pouk klavirja pa je bil sestavni del vzgoje mladih.

Življenjski prostor ljudi se je spreminjal in za čim boljši izkoristek prostora so prilagajali obliko in velikost klavirja. Tako je poleg velikega koncertnega klavirja nastal salonski klavir in potem še pianino.

Poveži sliko z ustreznim nazivom.

Salonski klavir
Koncertni klavir
Pianino
Število napačnih: 0

<NAZAJ
>NAPREJ42/127