Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Nacionalne šole

19. stoletje je bil čas prebujanja narodne zavesti. Pojavila se je močna želja po pripadnosti lastnemu narodu in potreba po izražanju ljubezni do domovine. V glasbeno umetnost so vpletali elemente ljudske glasbe (ritmi, melodije in harmonije), ljudske motive in zgodbe v plesih in operah. Tako je vsaka država razvila svoje smernice v glasbi, poimenovane NACIONALNE ŠOLE.

Poveži pozdrav z ustrezno zastavo države, kjer se tako pozdravljajo.

Guten tag!
Dobrý den!
Goddag!
Добрый день! (Dobri dien)
Hyvää päivää (huu-vaa pigh-vaa)
Število napačnih: 0

Revolucije, slabljenje Avstro-Ogrske, osamosvojitev Češkoslovaške, nacionalna gibanja, umor prestolonaslednika Ferdinanda in začetek prve svetovne vojne so samo nekatere izmed posledic prebujanja narodov in njihove želje po osamosvojitvi in narodni pripadnosti.

Zgodovinski prevrati so se kazali tudi v svetu glasbe. Skladatelji nacionalnih šol so v svoji delih čedalje bolj uporabljali slikovite elemente glasbene folklore svojega naroda.

Pred tabo sta dve pesmi iz različnih držav v izvirnem jeziku. Ugotovi, iz katere države je katera pesem.

{Češka;Nemčija;Rusija;Švedska;Madžarska;Finska}
{Rusija;Češka;Nemčija;Švedska;Madžarska;Finska}

Slovanske države so med prvimi doživele narodno prebujenje. Med njimi sta izstopali češka in ruska nacionalna šola.

<NAZAJ
>NAPREJ73/127