Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

klasicizem

Zagotovo vsak dan poslušaš svoje najljubšo glasbeno skupino ali pevce in spremljaš aktualne hite. Verjetno si že opazil, kako hitro se ti menjujejo in mnogo jih hitro pozabimo. Ali ni zanimivo, da kljub temu še vedno poslušamo glasbo, ki je nastala pred nekaj stoletji? Razmisli, zakaj je tako, in svoje misli izmenjaj s sošolcem.

Stvarem, ki so dosegle trajno umetniško vrednost oziroma imajo daljšo tradicijo, pravimo KLASIKA ali jih imenujemo KLASIČNE.

Prisluhni zvočnemu primeru in odgovori na vprašanji.

 

Kako imenujemo skupino glasbil, ki si jim prisluhnil? {Namig;Glasbila smo glede na način igranja razdelili na PIHALA, TROBILA, BRENKALA, GODALA, TOLKALA in INŠTRUMENTE S TIPKAMI.}

Odgovor: godala

Vodilno melodijo igra prva violina. Na kakšen način, značilen za godala, igrajo spremljavo preostala godala? {Namig;CON SORDINO (z dušilcem) – dušilec je naprava, ki se pri godalih pritrdi na mostiček in »duši« vibracije. Posledica je tišji in »mehkejši« zvok. PIZZICATO – oznaka za brenkanje po strunah godal namesto igranja z lokom.}

 

Poveži glasbene oblike in skladatelja z ustreznim zgodovinskim obdobjem.

RENESANSA – SKLADATELJ
IACOBUS GALLUS
RENESANSA – GLASBENI OBLIKI
MOTET, MADRIGAL
BAROK – SKLADATELJ
JOHANN SEBASTIAN BACH
BAROK – GLASBENI OBLIKI
PRELUDIJ, FUGA
Število napačnih: 0
<NAZAJ
>NAPREJ1/127