Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

SLOVENSKA GLASBENA ROMANTIKA

Na spodnji sliki sta brata Benjamin in Gustav. Oba zdravnika in skladatelja iz obdobja romantike na Slovenskem. S pomočjo spleta ali druge literature ugotovi njun priimek in ga vpiši pod sliko.

Na sliki sta brata Benjamin in Gustav IPAVEC (priimek).

Skladatelja imata v rokah vsak svojo skladbo. Ovrednoti trditev: »Na desni strani slike stoji skladatelj Benjamin.«

Drži. Ne drži.

Kaj pomenita pojma patriot in patriotizem? Odgovor poišči na spletu, nato pa najdi povezavo med pojmoma in pesmima, ki jih imata skladatelja v rokah. Ugotovitve zapiši v zvezek.

Med slovenskimi romantičnimi skladatelji, ki so znani po svojih pesmih, je eden izmed vidnejših Miroslav Vilhar. Zagotovo poznaš njegovo pesem Po jezeru bliz' Triglava. Tudi ta skladba izžareva ljubezen do domovine. Lahko jo zapoješ sam ali pa jo izvedete skupaj v razredu.

 

 

Pesem, ker je skladatelj znan, sodi v kategorijo umetnih pesmi. Ker pa jo je ljudstvo prevzelo za svojo in se avtorstvo občasno izgublja, lahko to pesem vključimo tudi v drugo kategorijo. Izberi pravilni odgovor.

Pesem Po jezeru bliz' Triglava je:

V zvezek zapiši naslove vsaj petih ponarodelih pesmi.

<NAZAJ
>NAPREJ80/127