Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

rojstvo baleta

Začelo se je v 15. stoletju na italijanskih renesančnih dvorih. Maskirani nastopajoči so igrali in plesali, vmes pa so krožili stihi, ki so pojasnjevali vsebino. Te prireditve so imenovali mali plesi ali balleti.

Položaj baleta se dvigne na višjo raven, ko se italijanska plemkinja Katarina Medičejska poroči s francoskim kraljem Henrikom II. in se balet preseli v Francijo. Katarina, velika ljubiteljica baletne umetnosti, je na svoj dvor vabila največje plesne in glasbene umetnike tega časa. Med njimi je bil tudi italijanski plesni mojster Baldassarino, imenovan tudi Balthasar.

Prav Balthasar je leta 1518 priredil svečano plesno dramo Ballet comique de la reine za proslavo zaroke kraljeve svakinje.

Predstava je bila splet glasbe, scenografije, poezije in plesa z veliko spektakularnimi odrskimi učinki (kot je premična fontana z vodo na sliki desno). Uprizorili so jo v veliki dvorani dvora v {Louvru;Louvre v Parizu je nekdanja kraljeva palača in danes eden izmed največjih svetovnih muzejev. Če bi želeli pregledati vsa umetniška dela v njem, bi potrebovali okoli pet tednov. Tu so zbrane ene izmed najdragocenejših umetniških zbirk na svetu, v kateri je tudi Da Vincijeva Mona Lisa.} in je trajala pet ur.

To uprizoritev zgodovina baleta šteje za prvo baletno predstavo.

Podobni dvorni baleti so bili popularni še nekaj desetletij. V njih so, poleg dvorjanov, nastopali tudi sami vladarji.

Oglej si posnetek o razvoju baleta in odgovori na vprašanja.

Balet je prevzel plesne elemente tradicionalnih plesov:

Ludvika XIV. so imenovali »sončni kralj«, ker je:

Šola, na kateri se je razvijala baletna tehnika, je bila:

Baletni izrazi so še danes v:

<NAZAJ
>NAPREJ108/127