Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Chopin je odraščal v Varšavi in že kot najstnik očaral poljsko plemstvo s posebnim stilom igranja in skladanja. V času političnih prevratov na Poljskem je s svojo glasbo navdihoval nacionalno prebujanje svojega naroda. Nekatere njegove skladbe so zasnovane na poljskih plesnih oblikah (polonezah in mazurkah).

Zapoj melodijo poljske mazurke. Kateri plesni elementi so omenjeni v besedilu pesmi?

Uporabi omenjene elemente in poskusi ustvariti svojo različico plesa. Za več idej pobrskaj po spletu z geslom ples mazurka ali mazur.

Primerjaj Chopinovo Mazurko op. 17, št. 1, z ljudsko melodijo mazurke iz zgornjega notnega zapisa.

Chopin je zaradi tuberkuloze umrl v Parizu, ko je bil star 39 let. Vse življenje je bil zelo navezan na svojo rodno zemljo, zato je njegova sestra, ko so ga pokopali v Parizu, odnesla njegovo srce na Poljsko, kjer je še danes v cerkvi Svetega križa v Varšavi.

<NAZAJ
>NAPREJ44/127