Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Franz Liszt (1811–1886)

Liszt je že kot otrok pokazal svoje pianistične sposobnosti, zato se je s starši preselil na Dunaj, v glasbeno prestolnico Evrope. Tam se je začela njegova pianistična in skladateljska pot.

Poslušaj Valček, ki ga je napisal Liszt, star 14 let, in odgovori na vprašanje.

Na posnetku mladi nadarjeni pianist Christopher Tavernier, star 11 let, igra Lisztov Valček v A-duru.

Katera od glasbenih oblik ustreza Lisztovem Valčku? {A_B_A;A_A_B;A_B_A1}

Liszt je bil pravi {VIRTUOZ;Virtuoz je umetnik, ki dovršeno obvlada tehniko svojega inštrumenta ter izkazuje muzikalno poustvarjanje glasbenih del.} na klavirju. Z veliko vaje je razvil neverjetno tehniko igranja. Za njegove Transcendentalne etude je Schumann izjavil, da je na svetu samo nekaj pianistov, ki jih lahko zaigrajo.

Ko je Liszt sedel za klavir in so se njegovi prsti mojstrsko sprehajali po črno-belih tipkah, nihče ni ostal ravnodušen. Glasbeniki so ostali brez besed, občinstvo pa je od navdušenja tudi omedlevalo. Dame so ploskale, vzdihovale in ga obsipavale z rožami (karikatura levo).

Tudi Liszt ni bil ravnodušen do dam. Svoja čustva je pogosto izražal skozi svoje skladbe. Ena izmed takšnih skladb je Liebestraum (Ljubezenske sanje).

{NE;DA} {DA;NE}
{NE;DA}

Liszt, po rodu Madžar, je zbiral madžarske napeve ter jih preoblikoval v klavirske skladbe pod nazivom Madžarske rapsodije. Šest rapsodij je priredil v skladbe za orkester, ki so še danes zelo priljubljene.
(Lisztov kip v Budimpešti)

Poveži zasedbo z ustrezno izvedbo Madžarske rapsodije št. 2.

simfonični orkester
klavir
Število napačnih: 0

<NAZAJ
>NAPREJ45/127