Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

V božičnem času je izjemno popularen balet Hrestač. Navdih zanj je Marius Petipa našel v zgodbi Hrestač in mišji kralj nemškega pisatelja E. T. A. Hoffmanna.

Dopolni zgodbo o Hrestaču s ponujenimi pojmi.
mišje polomi vojsko jokati polnoč orehe Hrestača daril
zaspi vojaka božični zmanjkalo čevelj zbudi princa obudijo

V družinski hiši Stahlbaumovih Klara, njen brat Fritz in njuna starša s prijatelji praznujejo božični večer, ko vstopi skrivnostni boter Drosselmeyer. S seboj prinese vrečo daril . Vsi otroci so srečni, razen Klare, za katero je daril zmanjkalo , zato steče materi v naročje in začne jokati . Drosselmeyer iz kosa lesa naredi lutko vojaka , ki lahko z usti tre orehe – Hrestača. Klara je vesela, njen brat Fritz pa postane ljubosumen, zato vzame Hrestača in ga polomi , a ga boter popravi. Zabava se bliža koncu in družina se odpravi spat. Klaro pa skrbi za Hrestača in gre ponovno k božičnemu drevesu, da bi ga videla. Zaspi s Hrestačem v naročju. Ko odbije polnoč , zasliši mišje glasove. Zbudi se in hoče pobegniti, vendar ji miši to preprečijo. Hrestač jo s svojo vojsko brani, mišji kralj pa vodi svoje bojevnike v boj. Ko mišji kralj zabode Hrestača, vrže Klara vanj čevelj in miš pogine. Preostale miši se umaknejo. Klara joka za svojim mrtvim Hrestačem, njene solze pa ga obudijo v življenje. Zaplešeta, Hrestač se spremeni v princa in jo odpelje v deželo Sladkorne vile, kjer ju pozdravljajo plešoče snežinke. Prebivalci dežele plešejo zanju. Klara se zbudi pod božičnim drevesom s Hrestačem v naročju.

Ugotovi, kateri prizor iz Hrestača je na videoposnetku.

Sladkorna vila Klaro in Hrestača v svoji deželi pozdravi z nežnim plesom. Posebnost tega plesa ni samo v prefinjenosti gibov, ampak tudi v melodiji glavne teme, ki jo izvaja za tiste čase precej nov in nenavaden inštrument – čelesta.

Prisluhni melodiji plesa Sladkorne vile in zvoku čeleste.

<NAZAJ
>NAPREJ111/127