Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Stopnjevanje velikosti

Poudarek je na nizanju oblik s spreminjanjem velikosti od spodnjega proti zgornjemu robu. Figure, like ali oblike nizamo drugo za drugo od spodnjega roba slikovne ploskve proti gornjemu robu. Z nizanjem oz. oddaljevanjem pa se ti elementi zmanjšujejo.

Oglej si ilustracijo nizanja jabolk s spreminjanjem velikosti.

Jabolka, svinčnik

Vtis globine prostora na risbi dosežemo, če velikost enako velikih predmetov z oddaljenostjo navidezno zmanjšujemo. Jabolka, ki so postavljena v spodnjem delu risbe, so nam najbližja in so narisana največja. Jabolka, ki so najbolj oddaljena, so narisana kot najmanjša.


Manjšanje oblik z oddaljevanjem

V besedilo vstavi ustrezne izraze.

večji največji oddaljeni zmanjšujejo
Čim višje na risbi se nahajajo hlebčki, bolj so .
Bližnji hlebčki so na videz od tistih v ozadju.
Objekti, ki se od nas oddaljujejo, se navidezno .
Bližnji predmeti so videti .

<NAZAJ
>NAPREJ10/125