Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Delno prekrivanje

Pri upodabljanju prostora na ploskvi si pomagamo z načini, ki jih imenujemo prostorski ključi. Spoznali smo že stopnjevanje velikosti oblik, tu pa se bomo seznanili z delnim prekrivanjem.

Jabolka 2, risba s svinčnikom

Sprednji predmeti delno prekrivajo predmete, ki so za njimi. Jabolko in hruška, ki sta spredaj, delno prekrivata sadeže, ki so za njima. Vidimo ju v celoti, njun obris je neprekinjen. Preostali sadeži, ki jih jabolko in hruška zakrivata, imajo prekinjen obris.

Tihožitje 

Opazuj fotografijo tihožitja in dopolni manjkajoče besede!

 

Postavi izraze spredaj in zadaj na ustrezno mesto v besedilu.

Oblika, ki ima neprekinjen obris, je vedno spredaj .
Oblika, ki ima prekinjen obris, je zadaj .

Ali spodnji trditvi držita?


Sprednji predmeti delno prekrivajo predmete, ki so za njimi.

Drži. Ne drži.

Delno prekriti sadeži se nam zdijo najbližji.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ12/125