Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Spoznali smo kar nekaj načinov prikazovanja vtisa prostora na ploskvi. Intenzivnost linij se z oddaljenostjo manjša, obrisi postanejo vedno bolj prosojni, detajli v daljavi kar izginejo, ne vidimo jih več. Spodnja risba Albrechta Dürerja nas prepriča zaradi natančne modelacije vseh podrobnosti in nam pojasnjuje prostorsko obliko rok. Jasno nakazana svetloba mehko prehaja preko prstov in dlani v temno osenčene dele, kamor svetloba sveče, ki je po vsej verjetnosti nekje spredaj, ne seže.

Tako kot nas je svetloba, usmerjena na kroglo, prepričala o obliki krogle, nas spodnja risba Albrechta Dürerja prepriča zaradi natančnega senčenja vseh podrobnosti rok. Jasno nakazana svetloba mehko prehaja prek prstov in dlani v osenčene dele, kamor svetloba ne seže. Risba natančno pojasnjuje prostorsko obliko.

Albrecht Dürer, Študija rok pri molitvi, 1508, mešana tehnika.

Prostorski ključ, s katerim ustvarjamo iluzijo prostora ob pomoči svetlobe in sence, se imenuje tudi grafična modelacija.

Ob slikovnih primerih v tem poglavju smo ugotovili, da na posameznih likovnih delih opažamo več uporabljenih načinov prikaza tretje dimenzije na dvodimenzionalni ploskvi. Tako likovno delo je tudi bolj nazorno in prepričljivo.

V tem poglavju smo izpostavili pomembnost ključa za ponazoritev bližine predmetov, imenovanega pojemanje intenzivnosti linij, ostrine obrisov in detajlov. Ob tem upoštevamo splošno načelo, da predmete v bližini (v ospredju) vidimo z več podrobnostmi in jih zato izdelamo tudi z vsemi detajli ter z intenzivnimi linijami, tiste zadaj pa z manj detajli in z zabrisanimi obrisi. Z oddaljenostjo obrisi in detalji bledijo, pojemajo.

Izdelek učenke, Pogled na Bernardin.

<NAZAJ
>NAPREJ24/125