Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Kadar je določen objekt proti opazovalcu obrnjen z vogalom, se stranske ploskve oddaljujejo v dve ali več smeri. Takrat se na horizontu pojavita dve bežišči, lahko pa se pojavi še tretje bežišče, ki je v zenitu.

To tretje bežišče je izrazito v primerih, kadar stojimo pred visokim objektom.

 

Vincent van Gogh, Rumena hiša, 1888, olje na platnu

Kadar je gledišče, na katerem stoji opazovalec, zelo nizko, govorimo o žabji perspektivi. Tudi horizont, ki je v višini gledalčevih oči, je nizko. Linije stranskih ploskev se v takšnih primerih stekajo navzdol v bežišča.

Pri ptičji perspektivi je gledišče visoko, zato je tudi horizont visoko. Objekte vidimo od zgoraj navzdol, bežiščnice pa potekajo navzgor proti horizontu.

Krožne oblike v perspektivi vidimo kot elipse.


 

Francisco de Zurbarán, Tihožitje z lončenimi vrči, 1660, olje na platnu

<NAZAJ
>NAPREJ13/120