Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zaznavanje prostora

Opazovanje prostora in predmetov v njem je skupek zaznav, ki jih sprejemamo na podlagi izkušenj. Najpreprostejša zaznava je razlikovanje med figuro (likom) in ozadjem. Rubinova vaza (spodaj) je znan primer, pri katerem se preizkusimo v prepoznavanju enega in drugega. Kaj si zaznal prej, vazo ali ozadje? Si opazil v ozadju dva obraza?


Rubinova vaza

Primer je dvoumen in je ena izmed optičnih prevar, ki zmedejo naše zaznavanje, da si ne moremo pojasniti resničnega sveta.
Resnični svet poznamo na podlagi izkušenj, prepoznamo ga s pomočjo čutil, kot so vid, sluh, tip ... V prostoru se gibljemo, določamo razdalje, opazujemo bližino in daljavo.
V likovni umetnosti se z oblikovanjem v realnem prostoru ukvarjajo kiparji in arhitekti.

Slikarji pa prostor prikazujejo na dvodimenzionalni ploskvi. V tem primeru uporabljajo različne prostorske ključe, o katerih smo se učili v 8. razredu. S temi načini upodobimo iluzijo prostora oziroma navidezno (vizualno) resničnost.

Ponovi prostorske ključe, ki jih že poznaš.


Paul Gauguin, Posvečena pomlad, 1894, olje na platnu

Na umetnikovi sliki prepoznaj načine, s katerimi je prikazal prostor.

<NAZAJ
>NAPREJ1/120