Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zelene površine

Ali si se že kdaj sprehodil po parku? Kako si se počutil? Kaj si opazil?
Kakšen vtis je pustil nate ta filmček, ki prikazuje priljubljene urejene zelene kotičke večjih mest po svetu.
Si že razmišljal, zakaj parki privabljajo toliko ljudi, sprehajalcev in rekreativcev?

S pozidavami (urbanizacijo) izginjajo zelene površine v naseljih. Te pa imajo pomembno vlogo za kakovostno življenje v mestih.

Ti prostori so oaze miru, oddiha, sprostitve in/ali rekreacije. V prostorih z zelenjem se ljudje radi zadržujejo, se dobro počutijo in naredijo prostor prijaznejši uporabniku.


Pogled iz Danauturma na urejeno površino (Dunaj, Avstrija)

 

Potreba ljudi po stiku z naravo je nekaj povsem naravnega. V časih pred našim štetjem so bili parki urejeni ob vladarskih palačah, predvsem na Kitajskem in v Perziji. Začetki sodobnih mestnih parkov segajo v 18. stoletje. Najprej so se razvili v Angliji in nato tudi drugod po Evropi. Z oblikovanjem zunanjega prostora si človek uredi novo bivalno okolje, v katerem uživa prosti čas, se druži, sprošča.

<NAZAJ
>NAPREJ103/120