Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

GIBLJIVI KIPI – MOBILI

 

Kiparski prostor postane zanimivejši, če se kipi v njem gibljejo, nihajo, obračajo ali kako drugače premikajo. Kipe, katerih deli se gibljejo oz. premikajo, imenujemo gibljivi kipi ali mobili. Za mobil se uporablja tudi izraz kinetična skulptura, ker se smer kiparske umetnosti, ki je opredeljena z gibanjem, imenuje kinetična umetnost.

mobil - gibljiv
kinesis (starogrška beseda) - gibanje

Že v tridesetih letih preteklega stoletja so nekateri umetniki (konstruktivisti) uporabili pridobitve tehnike in znanosti za svoje gibljive kipe, sama kinetična umetnost pa se je izoblikovala po letu 1950.

Mobile srečujemo tudi kot predmete v vsakdanjem življenju:
- mobili nad otroško posteljico, namenjeni zabavi dojenčkov; dojenčki se zamotijo, ko opazujejo premikajoče se oblike, ki visijo na vrvicah,
- mobili kot decembrska ali druga dekoracija za oblikovanje notranjega ali zunanjega prostora.

 

Terme & Wellness LifeClass Portorož, 2014

<NAZAJ
>NAPREJ79/120