Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

POVZETEK

Ko govorimo o abstraktnih kipih, pri tem opisujemo kipe, ki v svojih oblikah ne predstavljajo predmetnega sveta. Abstraktni kiparji se ukvarjajo z nepredmetno umetnostjo. V svojih kipih raziskujejo organizacijo oblik in likov ter odnose med njimi. Njihovi kipi utelešajo likovno formo, ki nosi duhovno vsebino.
Materiali abstraktnih kipov so: kamen, bron, jeklo, les, umetne mase, tkanine, aluminij, naravni materiali, vrvi ...

 

Constantin Brancusi, Neskončni steber, 1937, železo in jeklo

Abstraktna dela ustvarjajo tudi umetniki, ki delujejo v naravnem prostoru, velikokrat na odmaknjenih krajih, daleč od ljudi. Takšna umetniška dela so minljiva, saj nanje delujejo podnebne razmere in letni časi. Ohrani jih fotografija.

 

Andy Goldsworthy, Cone, 1990, Royal Botanic Garden, Edinburg

<NAZAJ
>NAPREJ68/120