Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Abstrakcija v slikarstvu

Na posnetku si spoznal umetniška dela slikarja Vasilija Kandinskega. Bil je prvi umetnik v zgodovini, ki je v svojem slikarstvu odstranil vsakršno povezavo s svetom prepoznavnih objektov in ustvaril abstraktno sliko. Nanj je zelo vplivala glasba s svojo čustveno močjo. Pod vplivom raznolikih ritmov glasbe, ki vzbujajo različna čustva in individualne predstave, je nastalo mnogo njegovih slik, na katerih niso upodobljene oblike iz vsakdanjega sveta, pač pa umetnikov notranji, duhovni svet.
Ob ogledu si opazil, da raznolike kompozicije umetnika Kandinskega vsebujejo likovne elemente, kot so točke, linije, barvne ploskve geometrijskih in drugih oblik ...

Abstraktno slikarstvo ne predstavlja predmetnega sveta, temveč gre za nepredmetne oblike, likovne prvine in njihove odnose. V njih je izražen duhovni svet, ki lahko komunicira z gledalcem brez navezovanja na vizualno resničnost.

Prvi zametki abstrakcije so vidni že v delih impresionističnih slikarjev, ki so se izogibali realističnemu posnemanju in natančnosti. Slikali so hitro in včasih so mešali barve kar neposredno na platnu.

 

Claude Monet, Lokvanji, 1916, olje na platnu 

<NAZAJ
>NAPREJ34/120