Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

RICHARD WAGNER

RICHARD WAGNER  (1813–1883)

Glasbo je študiral v rojstnem Leipzigu. Deloval je kot dirigent in skladatelj. V opero je vnesel številne spremembe in novosti. Opero je imenoval glasbena drama in jo razdelil na smiselne vsebinske celote. Glasba in besedilo sta enakovredna, zato so njegova dela celostna umetnina poezije in glasbe. Orkester je povečal in dodal nove inštrumente: trobila – tube –, ki so se imenovale Wagnerjeve tube.

Značilnosti Wagnerjevih oper:

 

  • Lajtmotiv – vodilni pomenski motiv, ki označuje določeno osebo, dogodek, predmet, pojav, idejo ... Motiv se v operi lahko večkrat ponovi.
  • Celostna umetnina – na novo prepletene vse umetnosti: glasba, pesništvo, odrska igra, ples, slikarstvo, arhitektura.
  • Naloga orkestra v Wagnerjevih glasbenih dramah je komentirati vse, kar se dogaja, in izražati, česar nastopajoče osebe z besedami ne povedo (slutnje, miselne asociacije, skrito bojazen).

Nekaj naslovov Wagnerjevih oper si že spoznal. Dopolni naslove oper.

Večni MORNAR , Tristan in IZOLDA ,

Nibelunški PRSTAN , Rensko ZLATO ,

Mojstri PEVCI .

Prisluhni posnetku in ugotovi, kako se imenuje akord.

{Tristanov_akord;Wagnerjev_akord;Izoldin_akord}

Prisluhni odlomku uverture opere Večni mornar.

V uverturi:

   

O operi Večni mornar poišči več podatkov v knjižnici ali na spletu.

<NAZAJ
>NAPREJ59/127