Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

povzetek

V romantiki je opera doživela številne spremembe. V evropskih opernih središčih so izvajali številne opere, ki so na sporedu še danes. Nekatere med njimi so postale stalnica opernih odrov.

 

Nemški skladatelj Richard Wagner je pisal opere – glasbene drame –, v katerih je združeval glasbeno, dramsko, plesno in likovno umetnost. Vsebine njegovih oper so povezane z nemško zgodovino in mitologijo . Zaradi sprememb in novosti je reformator opere .

 

Melodija v operah ima več pomenov, npr. pomenski – vodilni motiv lajtmotiv , s katerim skladatelj opisuje osebe, dogodke, pojave. Povečal je orkester in poudaril njegovo pomembnost. Za izvedbo njegovih oper je bilo zgrajeno operno gledališče v nemškem mestu Bayreuth, kjer izvajajo le Wagnerjeve opere.

 

Poslušaj odlomek opere in glede na izvajalce ugotovi, kateri del opere je predvajan.

Odlomek je:

 

Poveži operne skladatelje s sličico značilnosti države, v kateri so delovali.
Giuseppe Verdi
Giacomo Puccini
Richard Wagner
Georges Bizet
V Franciji je deloval skladatelj Georges Bizet , ki je zaslovel z opero Carmen . Opera ima ljubezensko , zgodovinsko, komično vsebino.
<NAZAJ
>NAPREJ63/127