Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

FRANCOSKA OPERA in GEORGES BIZET

Zgodovinski dogodki v Franciji (francoska revolucija in vladanje Napoleona) so se odražali tudi v umetnosti. V francoski operi se je razvilo več zvrsti opere.

Operne zvrsti v Franciji so bile:

  • Grand opera; resna velika opera, odseva rastočo meščansko samozavest.
  • Drame lyrique; kot grand opera obravnava resno snov, ampak namesto scenskih učinkov množic obravnava usodo posameznikov z bolj osebnim in čustvenim nabojem.
  • Opera comique; kot ravnovesje grand operi so skladatelji ustvarjali opere comique, kjer sta prevladovala francoska duhovitost in polet.
  • Operni realizem; resnično življenje, elementi ljudske glasbe, plesa ...

GEORGES BIZET (1838–1875)

Georges Bizet je bil francoski skladatelj. Poleg opere Carmen je napisal še eno, eno simfonijo in eno suito. Glasbo je študiral v Parizu, kjer je leta 1857 prejel prestižno skladateljsko nagrado {Prix de Rome;Prix de Rome je nagrada, spodbuda za mlade umetniške talente.}. V času njegovega življenja njegova dela niso bila najbolje sprejeta. Zato se tudi sam ni zavedal pomena svoje najbolj znane {opere Carmen;Krstna izvedba je bila leta 1875 v Parizu. Dogajanje je postavljeno v leto 1820 v Sevillo in njeno okolico. }. Krstna izvedba je dosegla zmeren uspeh. Šele po skladateljevi smrti je zavzela operni svet in postala ena najbolj priljubljenih oper na vseh svetovnih opernih odrih. Vsebina opere prikazuje špansko ciganko Carmen, njeno življenje ter vsakdanje življenje preprostih ljudi, njihove medsebojne odnose in spopade človeških strasti (ljubezni, ljubosumja, maščevanja …). Glavne like je dramsko okarakteriziral. Melodije so spevne, ritem je specifičen, harmonije drzne in živobarvne, lepota se izraža v orkestralnem zvoku.

Opera v Parizu

Opera CARMEN

  

 

 

Prva izvedba opere ali KRSTNA izvedba je bila leta 1875 v Parizu.

Do skladateljeve 100. obletnice rojstva leta 1938 so samo v Pariški operi imeli 2.271 ponovitev te opere.

<NAZAJ
>NAPREJ60/127