Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Skladatelji simfonične pesnitve

Oblika simfonične pesnitve je svobodna, saj so jo skladatelji oblikovali glede na zunajglasbeno vsebino, ki so jo želeli opisati. Navdih pa so največkrat dobili iz knjižnih del, legend, zgodovinskih dogodkov, likovnih del ali narave. Simfonična pesnitev je postala popularna in je doživela razcvet v vseh evropskih državah.

Poveži skladatelja simfonične pesnitve z državo, iz katere prihaja.

Franz Liszt
Bedřich Smetana
Marjan Kozina
Richard Strauss
MADŽARSKA
ČEŠKA
SLOVENIJA
NEMČIJA

Nekateri skladatelji so z glasbenim slikanjem narave in narodnih običajev poveličevali svojo narodno pripadnost in ljubezen do domovine. Pogosto so vpletali ljudske melodije v svoje umetne skladbe.

Prepoznaš spodnjo melodijo?

        

Češki skladatelj Bedřich Smetana je napisal cikel simfoničnih pesnitev {Moja domovina;Moja domovina (Má Vlast) je ciklus šestih simfoničnih pesnitev: Vyšehrad, Vltava, Šarka, Iz čeških logov in gajev, Tabor in Blanik.}, med katerimi je najbolj znana {Vltava; Kompozicija slika tok češke reke Vltave od izvira do izliva, opisujoč značilnosti češke pokrajine in njenih ljudi.}.

Reko ponazarja tema narodnega značaja v e-molu. Zapoj temo na nevtralen zlog in z besedilom.

Poslušaj odlomke prvih petih glasbenih slik simfonične pesnitve Vltava in jih poveži z opisi poteka skladbe.

Dva izvira (tih, hiter motiv igrajo flavta, nato klarinet in harfa).
Reka (violine igrajo glavno temo reke).
Lov v gozdu (rogovi in trobente v forte dinamiki).
Vaška poroka (2/4-taktovski način, plesna glasba, polka).
Mesečina in ples Rusalk (pihala trepetajo v pianu, nežna melodija violin).
Število napačnih: 0

<NAZAJ
>NAPREJ67/127