Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Richard Strauss, nemški skladatelj, je bil kljub svoji mirni osebnosti med najbolj zanimivimi skladatelji svojega časa. Časopisi so bili polni člankov o njem in njegovi vznemirljivi glasbi, zaradi katere je bil nenehno v središču pozornosti. Več kot 20 let je ustvarjal dela, ki še vedno navdušujejo ves svet. Med njimi sta simfonični pesnitvi Till Eulenspiegel in Tako je govoril Zaratustra.

Poslušaj začetek skladbe in v zvezek zapiši scenarij, ki po tvojem mnenju ustreza glasbi.

Primerjaj svoj odgovor s skladateljevo programsko opombo.

R. Strauss je našel navdih za simfonično pesnitev Tako je govoril Zaratustra v istoimenski knjigi nemškega pisatelja in filozofa F. Nietzscheja.

Friedrich Nietzsche je eden izmed najbolj provokativnih in najvplivnejših oseb v 19. stoletju. V svojem delu Tako je govoril Zaratustra govori o starem perzijskem preroku, ki se spusti s planine med ljudi, da bi z njimi delil modrost.

V simfonični pesnitvi Till Eulenspiegel glasba odseva Tillovo popotovanje iz dogodivščine v dogodivščino. Till pa je predstavljen kot prikupen, duhovit in razposajen falot.

Odgovori na spodnja vprašanja o Tillu. Pri reševanju si pomagaj s koncertnim listom.

Kateri inštrument prvi zaigra Tillovo temo?

Kaj izmed naštetega se ne zgodi v zgodbi o Tillu?

Kateri opis bi pripisal spodnjem glasbenem odlomku.

 

<NAZAJ
>NAPREJ69/127